Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Συνέντευξη Kitsis & Horowitz για τη 3η σεζόν.























Οι σεναριογράφοι της σειρά Edward Kitsis και Adam Horowitz παραχώρησαν συνέντευξη στο EW, μίλησαν για τη 3η σεζόν, τη Χώρα του Ποτέ, και πολλά άλλα.

Πόσο καιρό σχεδιάζατε να φέρετε τον Peter Pan στην σειρά; Θυμάμαι είχε ακουστεί πέρυσι ότι πρέπει να επιλύσετε μερικά θέματα με τα δικαιώματα.
Κ: Ειλικρινά από την πρώτη σεζόν θέλαμε να δείξουμε τη Χώρα του Ποτέ άλλα δεν μπορούσαμε λόγω των δικαιωμάτων -περίεργο μιας και η Disney είχε ταινία με τον Peter Pan και μια σειρά που λεγόταν Jake and the Neverland Pirates. Δεν ξέρω πως και γιατί, άλλα τη βρήκανε τη λύση. Όταν τελειώσαμε την πρώτη σεζόν πήραμε το πράσινο φως πριν από αυτό που λέμε "mini camp" -ανάμεσα από τις σεζόν, για περίπου 2-3 εβδομάδες καθόμαστε και διαμορφώνουμε την γενική εικόνα της επόμενης σεζόν. Αυτό το μάθαμε από το Lost. Εκείνη την περίοδο λοιπόν σκεφτήκαμε για τη Χώρα του Ποτέ.

Αρχικά είχατε διαφορετικά σχέδια για το πως θα χρησιμοποιήσετε τον Peter Pan;
K: Ξέραμε ότι θέλαμε τον Hook πρώτα. Και ότι ο Rumpel θα ήταν ο κροκόδειλος. Σκεφτήκαμε "Γιατί αυτοί οι δυο μισούνται; Τι θα μπορούσε να μπει ανάμεσα τους; Μια γυναίκα φυσικά."

Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του φινάλε είναι ότι ο Rumpel έχει προηγούμενα με τον Peter Pan.
K: Ξέρει ακριβώς ποιος είναι o Peter Pan. Όπως πάντα, ο Gold/Rumpel ξέρει περισσότερα από όσα οι Greg και Tamara.
Η: Και υπάρχει βέβαια ο υπαινιγμός ότι έχει παιχτεί μια ιστορία ανάμεσα τους, την οποία ανυπομονούμε να δείξουμε.

Η Χώρα του Ποτέ είναι ένα μυστηριώδες νησί, με μυστήριους ανθρώπους που απαγάγουν παιδιά για μυστήριους λόγους. Το όλο θέμα θυμίζει κάτι από μια παλιά σειρά που δουλέψατε οι δυο σας.
Η: Δεν καταλαβαίνω σε τι αναφέρεσαι.
Κ: Περίεργο, δεν το είχα σκεφτεί αυτό.
Η: Ειλικρινά δεν το είχαμε σκεφτεί.
Κ: O Peter Pan είναι ο αγαπημένος μου. Μου άρεσε η ιδέα ότι όλα τα lost boys ήταν ορφανά και ότι ήθελαν την Wendy για μητέρα τους. Στο 21ο επεισόδιο η Wendy μας περιέγραψε το τι είναι η Χώρα του Ποτέ, άλλα φυσικά...

- Στην πραγματικότητα είναι κάπως τρομακτικό και θλιβερό μέρος.
Κ: Περνάς ωραία για μια μέρα, αλλά στο τέλος χρειάζεσαι την οικογένειά σου. Χρειάζεσαι να ακουμπάς κάπου. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι η Χώρα είναι ένα πολύ θελκτικό μέρος για τα παιδιά. Αλλά τώρα που το λες, υπάρχει όντως κάτι σαν υπονοούμενο...
Η: Μπορείτε να πάρετε τους σεναριογράφους από το Lost
Κ: Αλλά δεν μπορείτε να πάρετε το Lost από τους σεναριογράφους...
Η: Αλλά σας υποσχόμαστε ότι δεν υπάρχει κανένας καπνός στην Χώρα του Ποτέ.

Δεν θα βρούμε την Tinkerbell σε καμιά καταπακτή;
Κ: Όχι, άλλα τον Ben Linus μπορεί.
Είναι σαν τον κακό ενός παραμυθιού.
K: Πράγματι! Ο άνθρωπος του παρασκηνίου.
H: Μην ξεχνάτε, ο Ben Linus ξεκίνησε ως Henry Gale από τον Μάγο του Οζ.
K: Δεν θα φέρουμε στ' αλήθεια τον Benjamin Linus, επειδή πρωταγωνιστεί σε μια πολύ επιτυχημένη σειρά (Person of Interest). Πριν ενθουσιαστείτε να πω ότι κάνουμε πλάκα.

Επομένως τώρα έχουμε τα γεγονότα στη Χώρα του Ποτέ, έχουμε τον Bae και την Mulan στη Fairy Land, έχουμε επίσης το Storybrooke. Πώς σκοπεύετε να μετακινηθείτε μεταξύ όλων αυτών των κόσμων την επόμενη σεζόν; Θα έχουμε πάλι flashbacks;
Η: Στο φινάλε της 2ης, βάλαμε τους βασικούς χαρακτήρες σε μια πολύ δύσκολη θέση. Κάποιοι είναι στο πλοίο, κάποιοι έχουν μείνει στο Storybrooke, κάποιοι βρίσκονται σε άλλες χώρες. Επομένως το θέμα είναι πώς θα μπορέσουμε καλύτερα να συνεχίσουμε να δείχνουμε τις εξελίξεις του καθενός. Μερικές φορές θα χρειαστούν flashbacks, άλλες όχι. Θέλουμε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την εναλλακτική αφηγηματικότητα της σειράς, όπως κάναμε και στη 2η σαιζόν, όπου μπορέσαμε να δείξουμε flashback για την Emma για πρώτη φορά και να δείξουμε το χρόνο μέσα από την κατάρα.
Κ: Στην επόμενη σεζόν δε θα κάνουμε επεισόδια που να εμπεριέχουν 5 διαφορετικούς κόσμους. Δε θέλουμε να περιπλέξουμε αλλά να απλουστεύσουμε τη σειρά.

Μιας και λέμε για απλούστευση, στη 2η σεζόν προσθέσατε ένα κάρο καινούργιους χαρακτήρες. Ανησυχείτε καθόλου μήπως το καστ μεγαλώνει "επικίνδυνα";
Κ: Το περίεργο είναι ότι ναι μεν προσθέσαμε πολλούς χαρακτήρες στη 2η σεζόν, αλλά περισσότεροι υπήρχαν στην 1η σε αντίθεση με τον πιλότο. Αυτοί που μπήκαν στο πλοίο στο φινάλε της 2ης. Θα έχει πραγματικά πολύ ενδιαφέρον να δούμε αυτή την περίεργη οικογένεια σε αυτό το ταξίδι και πιστεύω στην πορεία θα συναντήσουμε καινούργιους χαρακτήρες. Αλλά ελπίζουμε οι καινούργιοι να μην υπερκαλύψουν τους παλιούς. Στην 3η σεζόν θέλουμε πραγματικά να εμβαθύνουμε στους βασικούς χαρακτήρες μας και στην ιστορία τους.
Η: Πλέον έχουμε την δυνατότητα να δείχνουμε γνώριμα πρόσωπα από το παρελθόν, όταν ταιριάζει. Ελπίζουμε ότι το κοινό είναι πλέον αρκετά εξοικειωμένο μαζί τους και δεν θα φανεί σαν να προσθέτουμε καινούργιους χαρακτήρες.
Κ: Για εμάς, είναι πολύ πιο διασκεδαστικό το ότι ο Ρομπέν των Δασών κλέβει από τον Rumpel και ότι είναι αυτός τον οποίο ο Rumpel σκοτώνει κι όχι ένας τυχαίος ιππότης. Αλλά τότε το κοινό λέει "Α, καινούργιος χαρακτήρας".

Άρα, όταν παρουσιάζετε κάποιον σαν τον Ρομπέν, δεν σκοπεύετε αναγκαστικά να του κάνετε κάποιο flashback επεισόδιο. Είναι πιθανό, αλλά όχι αναπόφευκτο.
Κ: Δεν είναι. Θα θέλαμε να κάνουμε επεισόδιο για τον Ρομπέν, αλλά όχ σε βάρος άλλων χαρακτήρων.

Από την εξολόθρευση ενός χωριού από την Regina μέχρι την ερωτική σχέση του Rumpel με την Cora, η 2η σεζόν ήταν λίγο πιο σκοτεινή και ερωτική από την 1η. Πόσο δύσκολο είναι να παραμείνει οικογενειακή σειρά το Once;
Η: Τα παραμύθια αυτά πάντα έχουν ένα σκοτεινό στοιχείο και για μας υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ σκοτεινού και αποκρουστικού. Ποτέ δεν θέλουμε να γίνει αποκρουστική η σειρά. Δε θα γίνει ποτέ σειρά με κατά συρροή δολοφόνους. Απλώς θέλουμε να αγγίξουμε τη σκοτεινή και τρομακτική πτυχή που υπάρχει σε όλα τα παραμύθια.
Κ: Φέτος ήμασταν μάλλον πιο σκοτεινοί. Αλλά όπως είπε κι ο Adam δεν θα θέλαμε να απομακρυνθούμε από το κοινό μας. Το καλό με αυτή τη σειρά είναι ότι είναι κατάλληλη για όλους. Και στην 1η σεζόν, μη ξεχνάτε, είδαμε την Regina να ξεριζώνει την καρδιά του σερίφη και να τον ελέγχει. Και επίσης σκότωσε τον πατέρα της.
Η: Προσπαθούμε επίσης να μη χάσουμε τη βασική αρχή της σειράς: την ελπίδα.
Κ: Ακόμα κι αν δεις στο φινάλε, αυτό που συνέβη στον Henry είναι πολύ σκοτεινό. Αλλά η επιθυμία που είχε από την αρχή της σεζόν (να είναι όλη η οικογένειά του μαζί) πραγματοποιήθηκε. Είναι όλοι μαζί στο πλοίο και πάνε να τον βοηθήσουν.
Η: Η ειρωνεία είναι ότι μόνο αυτός λείπει από την οικογένεια. Όλοι είναι ενωμένοι με ένα σκοπό: εκείνον.

Πως πιστεύετε ότι θα είναι τα πράγματα μεταξύ της Regina και της Χιονάτης τώρα που είναι στην ίδια πλευρά;
Κ: Στο πλοίο βρίσκονται η Regina και ο Rumpel και όλοι ξέρουμε τι κόλπα χρησιμοποιούν προκειμένου να πάρουν αυτό που θέλουν. Επίσης ξέρουμε ότι οι Charming έχουν έναν δικό τους κώδικα τιμής.
Η: Το ότι έχουν τον ίδιο στόχο δε σημαίνει ότι συμφωνούν ως προς τη μέθοδο. Και αυτό θα είναι το θέμα πλέον. Παρά το ότι όλοι θέλουν να σώσουν τον Henry, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα αισθήματα που έχουν ο ένας για τον άλλο, προκειμένου να καταφέρουν να τον σώσουν.

Μετά την αυτοθυσία της Regina στο φινάλε, πιστεύετε ότι έχει εξιλεωθεί ή τουλάχιστον έχει φτάσει κοντά στην εξιλέωση;
Κ: Η μεταφορά που χρησιμοποιήσαμε στο δωμάτιο των σεναριογράφων ήταν ότι η Regina έχει πρόβλημα αλκοολισμού και ότι η μαγεία είναι το αλκοόλ. Μια από τις πιο αγαπημένες μου σκηνές φέτος είναι στο φινάλε που λέει στην Emma "όλοι με βλέπουν σαν την Κακιά Βασίλισσα. Άσε με να πεθάνω ως Regina". Εκείνη η σκηνή ήταν η κορυφαία της στη σεζόν. Τώρα που απήχθη ο Henry και που η Regina βρίσκεται στο πλοίο, το παιχνίδι έχει αλλάξει, γιατί ο στόχος δεν είναι να γίνει καλύτερη, αλλά να σώσει το γιο της.

Και ο Rumpel προσπαθεί επίσης να σώσει τον Henry παρά την προφητεία που λέει ότι πρέπει να τον θυσιάσει.
Κ: Σε όλη του τη ζωή ο Rumpel διάλεγε την δύναμη παρά την αγάπη. Αυτό έκανε και στο φινάλε: προσπάθησε να σκοτώσει τον Henry στην αρχη. Και μετά όταν βλέπει το πλοίο να έρχεται, ξέρει τι πρέπει να κάνει. Ξέρει ότι δεν υπάρχει επιστροφή από αυτό το ταξίδι, αλλά ξέρει επίσης ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ελαφρύνει το βάρος της συνείδησής του.

Αλλά από την άλλη είμαι σίγουρος ότι προσέξατε πολύ όταν διατυπώσατε την προφητεία. Γιατί "λύτρωση" δεν σημαίνει απαραίτητα θάνατος.
Η: Λύτρωση θα μπορούσε να σημαίνει και το λύσιμο των κορδονιών του. Σοβαρά τώρα, είναι αυτό που λέει η Belle στο φινάλε: το μέλλον, δεν είναι ποτέ αυτό που νομίζεις. Αυτό δε σημαίνει ότι θα είναι ευχάριστο, αλλά ποτέ δεν μπορείς να το προβλέψεις. Το τι σημαίνει αυτή η προφητεία και το πως θα εξελιχθεί, θα το μάθει με τον άσχημο τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου